Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka pieczone z tymiankiem w piekarniku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Udka kurczaka pieczone w piekarniku są idealnym daniem na obiad na ciepło lub na kolację, również smakują na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

udka kurczaka całe 3 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 0.5 opakowania
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka pieczone z tymiankiem w piekarniku

Tymianek, przyprawę pikantną do drobiu, sól czosnkową dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin.

Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzany na 220°C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160°C piec z 10-15 minut.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak