Udka kurczaka pieczone z tymiankiem w piekarniku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Udka kurczaka pieczone w piekarniku są idealnym daniem na obiad na ciepło lub na kolację, również smakują na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • udka kurczaka całe

    3 sztuki
  • tymianek Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do drobiu

    0.5 opakowania
  • sól czosnkowa

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • liść laurowy

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tymianek, przyprawę pikantną do drobiu, sól czosnkową dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin.

Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzany na 220°C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160°C piec z 10-15 minut.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat