Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie

5.0
(162)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 1,5 kg
majonez 2 łyżki
ketchup pikantny 2 łyżki
ząbki czosnku 3 szt.
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie

1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą.
2. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
3. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
4. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 45 minut, jeśli pieczemy całe udka (ćwiartki) czas pieczenia będzie wydłużony do 1h 15 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.01.2017 19:58
wyglądają bardzo apetycznie
agnieszka214 25.12.2016 10:11
Dobre i mięso na obiad
IKrakowianka 24.12.2016 22:11
super pomysł na obiad
Renataj 24.12.2016 21:37
Rewelacyjnie się prezentują:)
anka1988 23.12.2016 20:44
pięknie, złociste, chrupiące udka
magdow 23.12.2016 20:25
super przepis ;]
Renata9 23.12.2016 18:41
Smaczny obiadek
ilka01 23.12.2016 13:40
pyszności :)
mirosława4 23.12.2016 12:00
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak