Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    1,5 kg
  • majonez

    2 łyżki
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą.
2. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
3. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
4. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 15.01.2017 19:58
wyglądają bardzo apetycznie
agnieszka214 25.12.2016 10:11
Dobre i mięso na obiad
IKrakowianka 24.12.2016 22:11
super pomysł na obiad
Renataj 24.12.2016 21:37
Rewelacyjnie się prezentują:)
anka1988 23.12.2016 20:44
pięknie, złociste, chrupiące udka
magdow 23.12.2016 20:25
super przepis ;]
Renata9 23.12.2016 18:41
Smaczny obiadek
ilka01 23.12.2016 13:40
pyszności :)
mirosława4 23.12.2016 12:00
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat