Przepis i sposób przygotowania na: Udka kacze duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami
Nogi kaczki umyj, osusz, następnie odetnij i wyrzuć nadmierną ilość tłuszczu. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
W głębokim garnku rozgrzej olej i obsmaż nogi kaczki (zaczynając skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj śliwki z wina.
Całość zalej czerwonym winem i bulionem, po czym wymieszaj. Następnie dodaj liście laurowe, tymianek i zmielony pieprz, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je z rondla i jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotuj go na dużym ogniu, aż zredukuje się do ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, polej nim udka i podawaj.