Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka faszerowane mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne faszerowane udka z kurczaka. Fajna propozycja na obiad dla rodziny. Smakują podane z ziemniakami i surówką.

Składniki:

Mięso drobiowe:

udka kurczaka 10 sztuk
cebula 2 sztuk
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Farsz:
łopatka wieprzowa 40 dag
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
jajko 1 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka mielona 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Udka faszerowane mięsem

Udka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wycinamy kość i oprószamy czosnkiem i solą.

Do mielonej łopatki dodajemy namoczoną bułkę, drobno okrojoną cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku.

Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Na przygotowane udka nakładamy farsz i obwijamy udka nicią.

Mięso przekładamy do blaszki, obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i skrapiamy olejem.

Pieczemy do miękkości ok. 90 min w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak