Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka faszerowane

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duża marchewka 1
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
sól do smaku
chili do smaku
słodka papryka do posypania
feta 200 g
udka z kurczaka 3 (duże)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udka faszerowane

Kroki postępowania

1
Udka umyć, zdjąć z nich skórę ale do końcówki kostki i w tym miejscu kostkę odciąć. Resztę mięsa wytrybować a kości zostawić do ugotowania np. wywaru na zupę. Cebulę i marchew obrać i umyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso z udek, marchew, cebulę oraz fetę na grubym sicie.
Krok 1 - Udka faszerowane foto
2
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą oraz przyprawy i wyrobić masę. Przygotowaną masą napełniać ciasno powstałe po usunięciu mięsa i kości woreczki ze skóry z końcówką kostki. Nadmiar skóry zawinąć
Krok 2 - Udka faszerowane foto
3
i gotowe udka układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną lub masłem. Udka posypać słodka papryką. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 70 minut.
Krok 3 - Udka faszerowane foto
4
Po upływie 50 minut zdjąć pokrywę naczynia i dalej udka piec do zrumienienia się skórki do końca ustawionego czasu. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia i zostawić na około 5 minut.
Krok 4 - Udka faszerowane foto
5
Potem można już udka pokroić na kawałki aby ładnie się prezentowały na talerzu. Takie udka podawać np. z ziemniakami i mizerią.
Krok 5 - Udka faszerowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 17.07.2013 18:38
bardzo ładnie się przezentują te udeczka
Pyszota 17.07.2013 18:30
pysznie wyglądają
Krzysztof15 17.07.2013 18:28
lubie takie
iwi 17.07.2013 18:27
Super przepis
ZEWA 17.07.2013 17:12
Marto i Tobie dziękuję :)
ZEWA 17.07.2013 17:11
Ślicznie dziękuję Iwonko :)
Marta11 17.07.2013 17:10
takich nie jadlam ciekawy pomysl
IwonaDD 17.07.2013 17:07
w twojej galerii , jak zawsze kolejny mega fajny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak