Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gęsie udka 2 szt
żurawina 200 g
ziemniaki 10 szt
majeranek 4 szczypty
sól 3 szczypty
cukier 50 g
tymianek 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami

Kroki postępowania

1
Uda z gęsi myjemy chłodną wodą i suszymy. Nacieramy solą i majerankiem. Najlepiej ten etap wykonać wieczorem dzień przed pieczeniem.
Krok 1 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
2
Umytą żurawinę smażymy na odrobinie wody. Gotujemy na lekkim ogniu mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
Krok 2 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
3
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę na 1-2 cm.
Krok 3 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
4
Dodajemy 2-3 łyżeczki cukru i całość energicznie mieszamy aż cukier się całkowicie roztopi.
Krok 4 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
5
Uda z gęsi wstawiamy na 2.5 do 3 godzin do piekarnika 180 C (termoobieg). Podlewamy piersi wytopionym tłuszczem co 30 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia ściągamy pokrywę brytfanny aby skórka się odpowiednio przypiekła. Godzinę przed zakończeniem pieczenia gęsi wrzucamy ziemniaki do tłuszczu i gotujemy.
Krok 5 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
6
Wykładamy gęsi. Ziemniaki doprawiamy tymiankiem i polewamy tłuszczem. Obok wykładamy sos z żurawiny.
Krok 6 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.05.2017 16:43
smaczny obiad
Jagódka77 10.01.2017 13:36
pyszny obiad
kasia.s 05.12.2016 12:40
Aż mi w brzuchu zaburczało ;)
Anna169Hosz 05.12.2016 08:07
Smakowity obiadek!
MAR3STA 04.12.2016 21:22
bardzo apetyczne mięsko
Katarzyna59 04.12.2016 20:35
bardzo apetyczne
Renata9 04.12.2016 20:22
Na taki pyszny obiadek to bym się chętnie wprosiła :-)
w mojej kuchni 04.12.2016 19:43
rarytaski na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak