Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęsie udka

    2 szt
  • żurawina

    200 g
  • ziemniaki

    10 szt
  • majeranek

    4 szczypty
  • sól

    3 szczypty
  • cukier

    50 g
  • tymianek

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
Uda z gęsi myjemy chłodną wodą i suszymy. Nacieramy solą i majerankiem. Najlepiej ten etap wykonać wieczorem dzień przed pieczeniem.
Krok 2 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
Umytą żurawinę smażymy na odrobinie wody. Gotujemy na lekkim ogniu mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
Krok 3 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę na 1-2 cm.
Krok 4 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
Dodajemy 2-3 łyżeczki cukru i całość energicznie mieszamy aż cukier się całkowicie roztopi.
Krok 5 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
Uda z gęsi wstawiamy na 2.5 do 3 godzin do piekarnika 180 C (termoobieg). Podlewamy piersi wytopionym tłuszczem co 30 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia ściągamy pokrywę brytfanny aby skórka się odpowiednio przypiekła. Godzinę przed zakończeniem pieczenia gęsi wrzucamy ziemniaki do tłuszczu i gotujemy.
Krok 6 - Uda z gęsi z żurawiną i gotowanymi w gęsim tłuszczu ziemniakami foto
Wykładamy gęsi. Ziemniaki doprawiamy tymiankiem i polewamy tłuszczem. Obok wykładamy sos z żurawiny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 04.05.2017 16:43
smaczny obiad
Jagódka77 10.01.2017 13:36
pyszny obiad
kasia.s 05.12.2016 12:40
Aż mi w brzuchu zaburczało ;)
Anna169Hosz 05.12.2016 08:07
Smakowity obiadek!
MAR3STA 04.12.2016 21:22
bardzo apetyczne mięsko
Katarzyna59 04.12.2016 20:35
bardzo apetyczne
Renata9 04.12.2016 20:22
Na taki pyszny obiadek to bym się chętnie wprosiła :-)
w mojej kuchni 04.12.2016 19:43
rarytaski na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat