Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uda gęsi z jabłkami i dynią

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 2 uda
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
sos sojowy 3 łyżki
jabłka 1/2 kg
dynia 400 g
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Uda gęsi z jabłkami i dynią

Uda z gęsi myjemy i moczymy 2 godziny w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy i suszymy.

Mięso nacieramy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, doprawiamy sosem sojowym.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przykrywamy mięso i pieczemy 2 godz.

Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę średniej wielkości, przekładamy do miski, dajemy łyżkę suszonego majeranku, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.

W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Sos jest lekko kwaskowaty a jabłek więc nadaje mięsu super smak i wilgotność.

Na koniec pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 31.08.2016 21:56
Pyszne danie
atort111
atort111 07.11.2015 23:26
no i smacznie
staropolanka5 07.11.2015 23:24
gęsina , uwielbiam
iziona 03.11.2015 17:56
Zaburczało mi w brzuszku na ten piękny widok :)
Franciszek 03.11.2015 12:10
dobry pomysł
Iwusia 02.11.2015 22:47
um... już czuję ten smak i zapach
joannaa24 02.11.2015 22:16
Wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak