Przepis i sposób przygotowania na: Uda gęsi z jabłkami i dynią
Mięso nacieramy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, doprawiamy sosem sojowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przykrywamy mięso i pieczemy 2 godz.
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę średniej wielkości, przekładamy do miski, dajemy łyżkę suszonego majeranku, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Sos jest lekko kwaskowaty a jabłek więc nadaje mięsu super smak i wilgotność.
Na koniec pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy 10 minut.