Uda gęsi z jabłkami i dynią

Uda gęsi z jabłkami i dynią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    2 uda
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

  • sos sojowy

    3 łyżki
  • jabłka

    1/2 kg
  • dynia

    400 g
  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uda z gęsi myjemy i moczymy 2 godziny w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy i suszymy.

Mięso nacieramy wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, doprawiamy sosem sojowym.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przykrywamy mięso i pieczemy 2 godz.

Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę średniej wielkości, przekładamy do miski, dajemy łyżkę suszonego majeranku, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.

W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Sos jest lekko kwaskowaty a jabłek więc nadaje mięsu super smak i wilgotność.

Na koniec pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy 10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

31.08.2016 21:56
Pyszne danie

atort111

07.11.2015 23:26
no i smacznie

staropolanka5

07.11.2015 23:24
gęsina , uwielbiam

iziona

03.11.2015 17:56
Zaburczało mi w brzuszku na ten piękny widok :)

Franciszek

03.11.2015 12:10
dobry pomysł

Iwusia

02.11.2015 22:47
um... już czuję ten smak i zapach

joannaa24

02.11.2015 22:16
Wyglądają bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat