Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierany z rabarbarem i truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
mąka 2 szklanki
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat śmietankowy 5-6 kropli
truskawki 1 szklanka
rabarbar 1 laska
lukier
cukier puder 3/4 szklanki
sok cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierany z rabarbarem i truskawkami

Całe jajka ubić z cukrem do białości, do masy jajecznej delikatnie i małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli aromatu śmietankowego pod koniec do gotowego ciasta dodać olej. Ciasto wylać do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np. bułką tartą, na wierzchu ułożyć owoce wcześniej pokrojone w plasterki.
Piec do 40 min w temp. 150st.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru, kilku kropli soku cytrynowego i kilku kropli wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 12.05.2013 12:54
ucierany czy raczej ubijany ?
artur7 23.08.2012 11:10
mniam
Rafał10 12.06.2012 10:16
mniam ! Z truskawkami i rabarbarem.... lepszego połączenie nie ma !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak