Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
cukier
1\\2 szklanki -
cukier waniliowy
1 sztuka -
jajko
4 sztuki -
margaryna
25 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
budyń śmietankowy
2 łyżki -
jagody
1 szklanka -
cukier puder
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Ucierany z jagodami
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dosypywać do ucieranej masy. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy wyłożonej papierem. Wierzch ciasta posypać jagodami. Piec w temp. 180-200st. Gotowe ciasto przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (5)