Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy

Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    30 dag
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • jajko

    12 szt
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    4 łyżki

Masa wiśniowa

  • galaretka wiśniowa

    2 szt
  • wiśnie bez pestek

    30 dag

Masa cytrynowa

  • śmietanka

    500 ml
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • woda

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy

Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao, do drugiej mielone orzechy, a trzecią pozostawiamy bez dodatków.. Wykładamy do foremek 25/36 i pieczemy jeden placek około 20 minut w 180 stopniach.
Masa wiśniowa:
Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć dodajemy do nich wiśnie i wykładamy na ciasto.
Masa cytrynowa:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, śmietankę ubijamy i łączymy z tężejącymi galaretkami.
Przełożenie:
Ciasto jasne- masa wiśniowa- ciasto z orzechami- masa cytrynowa- ciasto kakaowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Aga-25 16.06.2015 19:22
bardzo ładne
Ewelina1991 28.05.2015 16:13
rewelacja dla podniebienia
Grazyna0211 27.05.2015 21:22
pyszne ciasto
ania2610 27.05.2015 19:48
świetne ciacho!
Franciszek 27.05.2015 18:31
Pyszne ciasto
iziona 27.05.2015 18:08
Bardzo fajne ciasto, az sobie przepis zapisałam :)
Bernadeta1 27.05.2015 17:44
super ciasto
agnieszka214 27.05.2015 17:03
az slinka cieknie na taki widok
Janina 27.05.2015 16:14
Mniam, pyszności;)
aginaa 27.05.2015 15:55
smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat