Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane płatki róży

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki róży 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane płatki róży

W szklance ma być tyle płatków róż, ile uda nam się zmieścić, dociskając.
Wszystkie gatunki róży są jadalne.
Płatki zbieramy rano lub wieczorem - podobno wtedy mają najintensywniejszy zapach. Niektórzy obcinają im końcówki, te które "trzymają" płatki. Ja tego nie robię, bo nie widzę różnicy. Może jestem mało wyrafinowana, trudno :). Ale ostrzegam, że te końcówki mogą dać masie posmak goryczy, więc lepiej je poobcinać.

Płatki wkładamy do makutry lub sporego moździerza. Dosypujemy cukier. Ucieramy tak długo, aż cukier przestanie być kryształem. Chodzi o to, aby masa była jednolita, jak najbardziej jednolita. Cukier ma sie rozpuścić. Wówczas dodajemy kwasek cytrynowy (on zachowa nam kolor). Ucieramy chwilkę. Wkładamy masę do wyparzonego słoika. Zakręcamy wyparzoną pokrywką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinowepocalunki 19.09.2013 07:47
Moje ukochane! Szkoda, że już po sezonie....W tym roku mam tylko nalewkę z płatków, ale w sporych ilościach!
aisoglam 19.09.2013 06:59
Aromatycznie :)
mufinka79 18.09.2013 17:19
Uwielbiam płatki róży :) Wspaniałe. Ja też tak robię :)
Joannasz3190 18.09.2013 16:47
Jeszcze takich nie robiłam :)
IwonaDD 18.09.2013 16:45
wspaniały przepis !
sylwia_mc 18.09.2013 15:57
Robię tak samo
Lis 18.09.2013 15:25
Uwielbiam taką konfiturę:)
miki47 18.09.2013 15:20
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak