Ucierane płatki róży

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki róży

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • kwasek cytrynowy

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W szklance ma być tyle płatków róż, ile uda nam się zmieścić, dociskając.
Wszystkie gatunki róży są jadalne.
Płatki zbieramy rano lub wieczorem - podobno wtedy mają najintensywniejszy zapach. Niektórzy obcinają im końcówki, te które "trzymają" płatki. Ja tego nie robię, bo nie widzę różnicy. Może jestem mało wyrafinowana, trudno :). Ale ostrzegam, że te końcówki mogą dać masie posmak goryczy, więc lepiej je poobcinać.

Płatki wkładamy do makutry lub sporego moździerza. Dosypujemy cukier. Ucieramy tak długo, aż cukier przestanie być kryształem. Chodzi o to, aby masa była jednolita, jak najbardziej jednolita. Cukier ma sie rozpuścić. Wówczas dodajemy kwasek cytrynowy (on zachowa nam kolor). Ucieramy chwilkę. Wkładamy masę do wyparzonego słoika. Zakręcamy wyparzoną pokrywką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malinowepocalunki 19.09.2013 07:47
Moje ukochane! Szkoda, że już po sezonie....W tym roku mam tylko nalewkę z płatków, ale w sporych ilościach!
aisoglam 19.09.2013 06:59
Aromatycznie :)
mufinka79 18.09.2013 17:19
Uwielbiam płatki róży :) Wspaniałe. Ja też tak robię :)
Joannasz3190 18.09.2013 16:47
Jeszcze takich nie robiłam :)
IwonaDD 18.09.2013 16:45
wspaniały przepis !
sylwia_mc 18.09.2013 15:57
Robię tak samo
Lis 18.09.2013 15:25
Uwielbiam taką konfiturę:)
miki47 18.09.2013 15:20
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat