Ucierane ciasto ze śliwkami

Ucierane ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • śliwki

    400 g twarde
  • masło

    250 g
  • mąka pszenna

    350 g
  • mąka ziemniaczana

    60 g
  • mleko

    120 ml
  • cukier

    170 g
  • olej

    50 ml
  • jajka

    3
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1

Kruszonka

  • mąka pszenna

    80 g
  • cukier waniliowy

    1
  • masło

    50 g
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Kruszonka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.

Ciasto

Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

08.08.2017 16:23
Bardzo apetycznie wygląda :)

katarzynka455

07.08.2017 21:03
pyszne ciasto... ze śliwkami uwielbiam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat