Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.
1.Masło lub margarynę przekładamy do garnka,roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę,następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,chwilę miksujemy,na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę,miksujemy,aż masa będzie gładka.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
3.Składniki kruszonki przekładamy do miski,następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
4.Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy na cieście.Jeżyny posypujemy kruszonką.
5.Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy,wyjmujemy z blaszki,kroimy i podajemy.