Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z gruszkami i kawałkami czekolady
To ciasto ucierane z gruszkami możecie przyrządzić w kilku wersjach:
- zamiast margaryny dać masło;
- zamiast ciemnej czekolady dać białą czekoladę;
- zamiast ksylitolu dać cukier (tylko mniej).
Kroki postępowania
Cukier miksujemy z margaryną (lub masłem).
Następnie wbijamy jajka i dalej miksujemy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę kroimy na małe kawałki i delikatnie mieszamy z ciastem.
Formę smarujemy margaryną/masłem i wysypujemy bułkę tartą.
Gruszki obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i lekko nacinamy.
Owoce układamy na cieście, skrapiamy sokiem z cytryny. Pod koniec pieczenia posyp ciasto migdałami w płatkach.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Smacznego!