Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z gruszkami

5.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

margaryna
25 dag
cukier
1 szklanka
mąka tortowa
3 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
2 łyżki
jajko
6 sztuk
jogurt naturalny
1,5 łyżki

Dodatkowo

miód
3 łyżki
gruszki
3 sztuki
czekolada mleczna
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z gruszkami

Gruszki (miękkie) obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z miodem.
Margarynę można zastąpić masłem jeśli ktoś woli, ale musi mieć temperaturę pokojową. Cukier wsypać do margaryny i utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać do miski na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Białka ubić na sztywno i delikatnie ubitą pianę połączyć z ciastem, następnie podzielić je na dwie części.
Formę 22cm na 33 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, jedną część ciasta wyłożyć na dnie, ułożyć na niej gruszki.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i jogurt, delikatnie wymieszać, następnie ciastem z kakao przykryć gruszki i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki.
Piec w temp. 180st około 45 minut.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą i po rozpuszczeniu wymieszać z 2 łyżkami mleka tak przygotowana czekoladą polać upieczone i wystudzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.09.2017 09:05
smaczne ciacho : )
w mojej kuchni 20.09.2017 17:27
takie ciasto lubimy na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak