Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierana konfitura z płatków róży

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dzika róża 1000 płatków
cukier 2 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat 1/3 łyżeczki

Porada

Smaczna, zdrowa i tania

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierana konfitura z płatków róży

Kroki postępowania

1
Płatki dzikiej róży należy zbierać z dala od dróg. Zebrane płatki rozłożyć płasko na około pół godziny na powietrzu, a wtedy jeśli są jakieś robaczki to wyjdą
Krok 1 - Ucierana konfitura z płatków róży foto
2
Odciąć nożyczkami białą część płatka, która dodaje goryczki.
Do przygotowania tej konfitury potrzebna jest mało teraz używana makutra. Wkładać po garści płatków, wsypywać partiami cukier i ucierać
Krok 2 - Ucierana konfitura z płatków róży foto
3
Należy dodać wszystkie płatki i cały cukier i ucierać jak najdłużej. Ja rozcierałam na zmianę z mężem przez godzinę. Pod koniec ucierania dodać trochę kwasku cytrynowego dla zachowania koloru. Ręka boli od ucierania, ale rozchodzący się niesamowity zapach to rekompensuje
Krok 3 - Ucierana konfitura z płatków róży foto
4
Utarte płatki przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można też zapasteryzować
Krok 4 - Ucierana konfitura z płatków róży foto
5
Używać do nadziewania pączków i innych ciast albo podjadać łyżeczką
Krok 5 - Ucierana konfitura z płatków róży foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 26.05.2015 16:45
Nigdy nie jadłam konfitury z róży, ale muszę przyznać, że pięknie wygląda.
Renata9 26.05.2015 14:45
Pyszna konfitura :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak