Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tzatziki - grecki dip

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homogenizowany 500 g
jogurt naturalny 150 g
czosnek 2-3 ząbki
ocet 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
ogórek gruntowy 3-4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tzatziki - grecki dip

Ogórki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby ogórki puściły sok.
Ogórki odciskamy z powstałego soku.
Do miski przekładamy serek, jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek, odciśnięte ogórki, ocet, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Dip odstawiamy na około 1-2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 09.08.2014 21:28
Dziękuję za miłe komentarze :)
Anna169Hosz 08.08.2014 10:19
Moje smaki :)
Kolorowa 07.08.2014 19:32
bardzo taki lubię ;)
nogawkuchni 07.08.2014 18:02
Bardzo lubię ten dip,pyszny dodatek do mięs i wszelakich przekąsek,smakowicie się prezentuje.
Janina 07.08.2014 17:26
Lubię i również robię taki;)
molanka 07.08.2014 17:13
pasuje do grillowanych potraw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak