Tymiankowy łosoś z ryżem i warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz cytynowy lub czarny, sól

    do smaku
  • rękaw do pieczenia

  • masła

    3 płaskie łyżeczki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • duży brokuł

    1 szt
  • pieczarek

    0,5 kg
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • oliwy z oliwek do warzyw i do surówki

    kilka łyżek
  • kiszonej kapusty na surówkę

    0,5 kg
  • marchewki-na surówkę

    2 szt
  • mała cebulka

    1 szt
  • szczypta cukru do surówki

  • szczypta soli do surówki

  • trochę pieprzu do surówki

  • pieprz kolorowy

    mielony do smaku
  • łosoś dzwonka

    1 kg
  • jabłko

    1 antonówka
  • papryka czerwona

    1 szt
  • ryż

    (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę rozmrozić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać z obydwu stron solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Wstawić na ok. 15 minut do lodówki. Brokuła zblanszować ok.10 minut w osolonym wrzątku. Paprykę pozbawić nasionek i pokroić w kosteczkę. Pieczarki pokroić w dość grubą kostkę. Na oliwie podsmażyć paprykę, troszkę później dodać pieczarki i rozkruszoną kostkę do smaku warzywną. Poddusić, na koniec dodając podzielonego na małe różyczki brokuła, oprószyć pieprzem kolorowym i delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść brokułów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Rybę włożyć do rękawa do pieczenia, na każdym dzwonku kładąc małe wiórki masła. Szczelnie zamknąć rękaw i wstawić rybę do piekarnika na ok.20 minut. W tym czasie kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić, zetrzeć obrane jabłko i marchewkę, drobno pokroić cebulkę. Posypać szczyptą cukru, posolić i opieprzyć wg. uznania i dodać oliwę z oliwek. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po 20-tu minutach pieczenia ryby, rozcinamy rękaw do pieczenia odchylając folię na boki. Piekarnik ustawiamy na pieczenie z góry i nastawiamy temperaturę 200 stopni. I jeszcze 10 minut podpiekamy do lekkiego przyrumienienia. Na wygrzane talerze nakładamy ryż, na nim warzywa. Obok surówkę z kiszonej kapusty i na koniec naszą pachnącą tymiankiem rybkę. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 23.04.2013 10:18
naprawdę wyśmienity !
Wafelek2601 26.07.2012 10:01
świetny przepis
jasiek 03.02.2012 10:52
tymianek jest świetny
banditka 12.12.2011 10:23
fajny smak moze wyjść :)
Joanna108 30.01.2011 14:26
nigdy nie doprawiałam ryby tymiankiem, a to może być smaczne - a wygląda super
SmacznaPyza 16.11.2010 11:54
wygląda cudnie!
wedith1 25.10.2010 06:48
Mmmmmm! Świetny!
eli_555 24.10.2010 20:57
pyszne danie
Dorota71 22.09.2010 13:13
wygląda świetnie
ZEWA 19.09.2010 20:46
ale apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat