Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymiankowy łosoś z ryżem i warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieprz cytynowy lub czarny, sól do smaku
rękaw do pieczenia
masła 3 płaskie łyżeczki
sok z cytryny do smaku
duży brokuł 1 szt
pieczarek 0,5 kg
kostka rosołowa 1 szt
oliwy z oliwek do warzyw i do surówki kilka łyżek
kiszonej kapusty na surówkę 0,5 kg
marchewki-na surówkę 2 szt
mała cebulka 1 szt
szczypta cukru do surówki
szczypta soli do surówki
trochę pieprzu do surówki
pieprz kolorowy mielony do smaku
łosoś dzwonka 1 kg
jabłko 1 antonówka
papryka czerwona 1 szt
ryż (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowy łosoś z ryżem i warzywami

Rybę rozmrozić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać z obydwu stron solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Wstawić na ok. 15 minut do lodówki. Brokuła zblanszować ok.10 minut w osolonym wrzątku. Paprykę pozbawić nasionek i pokroić w kosteczkę. Pieczarki pokroić w dość grubą kostkę. Na oliwie podsmażyć paprykę, troszkę później dodać pieczarki i rozkruszoną kostkę do smaku warzywną. Poddusić, na koniec dodając podzielonego na małe różyczki brokuła, oprószyć pieprzem kolorowym i delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść brokułów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Rybę włożyć do rękawa do pieczenia, na każdym dzwonku kładąc małe wiórki masła. Szczelnie zamknąć rękaw i wstawić rybę do piekarnika na ok.20 minut. W tym czasie kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić, zetrzeć obrane jabłko i marchewkę, drobno pokroić cebulkę. Posypać szczyptą cukru, posolić i opieprzyć wg. uznania i dodać oliwę z oliwek. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po 20-tu minutach pieczenia ryby, rozcinamy rękaw do pieczenia odchylając folię na boki. Piekarnik ustawiamy na pieczenie z góry i nastawiamy temperaturę 200 stopni. I jeszcze 10 minut podpiekamy do lekkiego przyrumienienia. Na wygrzane talerze nakładamy ryż, na nim warzywa. Obok surówkę z kiszonej kapusty i na koniec naszą pachnącą tymiankiem rybkę. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 23.04.2013 10:18
naprawdę wyśmienity !
Wafelek2601 26.07.2012 10:01
świetny przepis
jasiek 03.02.2012 10:52
tymianek jest świetny
banditka 12.12.2011 10:23
fajny smak moze wyjść :)
Joanna108
Joanna108 30.01.2011 14:26
nigdy nie doprawiałam ryby tymiankiem, a to może być smaczne - a wygląda super
SmacznaPyza 16.11.2010 11:54
wygląda cudnie!
wedith1 25.10.2010 06:48
Mmmmmm! Świetny!
eli_555 24.10.2010 20:57
pyszne danie
Dorota71 22.09.2010 13:13
wygląda świetnie
ZEWA 19.09.2010 20:46
ale apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak