Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z łososia 200 g
por (biała część) 1 szt
makaron 1/2 szkl (małe gwiazdki)
żurawina suszona 5 łyżek
bulion warzywny 1/2 szkl
kolendra 1 pęczek (1/2 krzaczka)
śmietana 30% 50 ml (około)
sok z cytryny 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Porada

Jeśli użyjemy większych foremek (np. szklanek, pucharków) należy dostosować proporcje nakładanych warstw do ich wielkości.

Przepis i sposób przygotowania na: Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą

Kroki postępowania

1
Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody i gotujemy aż zmięknie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy (nie całkiem na gładko) i podgrzewamy jeszcze rozpuszczając w masie 1 płaską łyżkę żelatyny.
Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze około 10-13 minut. Studzimy.
Dno silikonowych foremek na muffinki wypełniamy pokrojoną żurawiną suszoną.
Krok 1 - Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą foto
2
Żurawinę pokrywamy warstwą musu porowego (2-3 łyżeczki). Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała.
Krok 2 - Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą foto
3
Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz i listki kolendry. Całość miksujemy na mus.
Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy z łososiem i wykładamy całość jako kolejną warstwę w foremkach. Odstawiamy do skrzepnięcia.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewamy na sicie zimną wodą i wykładamy jako ostatnią warstwę "babeczek". Zalewamy bulionem z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny i całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze się związała.
Podajemy z kawałkami cytryny.
Krok 3 - Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 27.01.2016 14:57
smaczne są
Mniam 27.01.2016 11:41
Z chęcią bym takie spróbowała, wyglądają bardzo apetycznie.
norweska20 27.01.2016 11:37
super pomysł
RenataZ-et 27.01.2016 11:08
wyglądają bardzo apetycznie
agaK. 27.01.2016 10:39
Wygląda zachęcająco i ciekawie.
gosia56 27.01.2016 10:13
super poproszę jedną ;)
Ewelina1991 27.01.2016 09:43
pięknie wyglądają
Malinka 27.01.2016 09:39
Świetna propozycja na przystawkę :)
Ifa 27.01.2016 09:15
Zachęcająco wyglądają :-)
Poison1988 27.01.2016 08:25
wyglądają super, składniki też fajne :) aż jestem ciekawa smaku :)
Maridka19 27.01.2016 08:15
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak