Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymbaliki z kurczaka.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
włoszczyzna
sól, pieprz
groszek mrożony 20 dag
białko 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tymbaliki z kurczaka.

Kurczaka umyć, podzielić na części. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać oczyszczone i umyte warzywa ( włoszczyznę), osolić i gotować na małym ogniu około 1 godzinę. Ugotowanego kurczaka ostudzić w wywarze ( rosole). Wyjąć, usunąć kości i skórę. Pokroić w kostkę. Z rosołu częściowo zdjąć powstały podczas gotowania tłuszcz. Rosół podgrzać, dodać 2 ubite białka i cały czas podgrzewając i mieszając trzepaczką ,sklarować. Po zagotowaniu, przecedzić przez sito wyłożone gazą. Jeszcze raz podgrzać i dodać namoczoną w wodzie żelatynę, ale już nie gotować. Przepis na ilości żelatyny potrzebny na 1 litr galarety znajduje się na opakowaniu żelatyny. W zależności od producenta jest różny.
Do kubeczków nalać cienką warstwę galaretki. Poczekać aż zastygnie i ułożyć warstwę zielonego groszku. Ja używam blanszowanego mrożonego groszku. Jego kolor jest naprawdę zielony. Ten z puszki jest mdły. Następnie ułożyć pokrojonego w kostkę kurczaka i zalać całość tężejącą galaretą.
Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
PS. Żelatyny dodaje się przeważnie 6 łyżeczek na 1 litr wywaru. Ile nam wyjdzie galaretek zależy od wielkości użytych kubeczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.01.2016 14:12
ładne i smakowite :)
Maria 70 20.11.2013 00:39
Właśnie ,te kolory,apetyczne.
2milutka 19.11.2013 21:44
ach te kolory!
mufinka79 19.11.2013 20:51
Pyszne, mój mąż je uwielbia, i często u mnie goszczą na stole :)
gibli 19.11.2013 20:46
ładniutkie te galaretki
Gabi44 19.11.2013 19:55
Kuszą swoim wyglądem niezaprzeczalnie.
Rysia 19.11.2013 19:44
Ale wiosennie się zrobiło,zielono i wesoło.
Izabela77 19.11.2013 19:24
pyszne, lubię takie tymbaliki
Stenka 19.11.2013 18:07
pięknie się przezentują
halina17 19.11.2013 18:04
Ładnie podane.
Monika-twin 19.11.2013 18:04
ciekawy przepis
gosia561 19.11.2013 17:52
bajecznie wygląda
cukiereczek 19.11.2013 17:37
pomysłowe i wspaniale wyglądają
gusia1000 19.11.2013 17:35
Pomysłowo i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak