Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tygrysie krewetki w tempurze

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 200 g
mąka 100 g
jaja 1 małe
sól, pieprz 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2 szt
jogurt naturalny 150 ml
ziemniaki 2 większe
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
woda zimna 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tygrysie krewetki w tempurze

Ziemniaki umyć, obrać , zastrzec na tarce lub w robocie kuchennym. Odcisnąć soki, dodać mąkę, jajko , sól i pieprz. Wymieszać, smażyć niewielkie placki za złoty kolor.

Krewetki umyć , oczyścić z łusek i przewodu pokarmowego, ogonki zostawić. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, posypać solą , pieprzem, dodać jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować tempurę. Bardzo zimną wodę wymieszać z mąką i jajkiem. Ciasto ma być rzadsze niż te na naleśniki, ponieważ po usmażeniu musi być cienkie i kruche.

rozgrzać tłuszcz. Krewetki obtaczać w tempurze i piec na złoty kolor w temp 170 stopni. Następnie układać na placku. Podawać z sosem czosnkowym: jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem , odrobiną soli i pieprzu. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.05.2016 09:59
smaczna propozycja
leonowie 13.06.2013 12:16
gorąco polecam, fajne połącznie smaków:)
Megg 13.06.2013 12:13
uwielbiam krewetki, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak