Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na 10 placuszków
-
twarożek
200 gramy -
jajko
1 sztuka -
mąka
5 łyżek -
tuńczyk
1 puszka -
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
0.3 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
0.25 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
0.25 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1 szczypta
Dodatkowo:
-
tłuszcz do smażenia
4 łyżki
Sposób przygotowania
Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem oraz z mąką.
Do powstałej masy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka.
Całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
Użyłam twarożku grani oraz mąki żytniej typ 720.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się