Twarożkowe placki z tuńczykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się smażą oraz świetnie smakują. Ze względu na grubość mi drobinę przypominają delikatne racuszki. Możecie je wzbogacić cebulą, czy szczypiorkiem lub doprawić według własnego smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 10 placuszków

  • twarożek

    200 gramy
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    5 łyżek
  • tuńczyk

    1 puszka
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    0.3 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem oraz z mąką.
Do powstałej masy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka.
Całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

Diana Rusiłowicz
Użyłam twarożku grani oraz mąki żytniej typ 720.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:40
Dobre to jest. Glos oddany.
danielek 01.09.2018 06:59
Ciewe.Na pewno smaczne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat