Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarożkowa delicja Di

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Idealnie nasączony biszkopt, rozpływający się w ustach krem twarogowy, galaretka i pozostałe dodatki sprawiają, że ciężko ulec pokusie i nie dołożyć sobie drugiej, a nawet trzeciej solidnej porcji.

Składniki:

Tortownica o średnicy 18 cm, biszkopt:

jajko 2 sztuki
cukier 60 g
mąka pszenna 40 g
kakao 1 łyżka

Do nasączenia:

sok z cytryny 4 łyżki
woda 50 mililitrów

Krem:

twaróg zmielony 200 g
masło 82% 100 g
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Ponadto:

biszkopty okrągłe 40 g
dżem truskawkowy 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Twarożkowa delicja Di

Galaretkę przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.

Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.

Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Przygotować krem:
Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.

Przygotowanie całości:
Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie posmarować dżemem/konfiturą, a następnie kremem.
Na kremie ułożyć biszkopciki i całość zalać tężejącą galaretką.

Ciasto schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:32
Dobre to jest. Głos oddany.
Babeczka35 08.01.2019 19:43
Tak kolorowo i na pewno pysznie.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:42
Tak, tak ja się skusiłam bardzo smacznyyy.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak