Twarożek wiejski z jajkami na miękko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek wiejski

    250 g
  • jajko

    2 duże
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twarożek wiejski przełożyć do salaterki, doprawić do smaku pieprzem, wędzoną mieloną papryką, suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz odrobiną soli morskiej. Wstawić do lodówki.

Jajka włożyć do małego garnka z zimną wodą, nakryć i ogrzewać do czasu zawrzenia, po czym od tej chwili gotować 3,5 minuty. Przygotować naczynie z zimną wodą i natychmiast przełożyć do niego ugotowane jajka, aby zwolnić proces gotowania.

Po chwili obrać jajka i dodać do twarożku rozrywając, aby płynne żółtko się wylało. Rozgnieść widelcem i ew. doprawić do smaku.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Habibi
Do twarożku można dodać posiekany szczypiorek lub małą cebulkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 16.12.2014 10:44
Ja wczoraj miałam takie extra nabiałowe śniadanko - do twarożku z jajkami na miękko zjadłam jeszcze osobno kolejne jajeczko na miękko ;) ale napadła mnie wczoraj wyjątkowa chęć na nabiał, który uwielbiam :)
kornelcia 15.12.2014 21:06
Tak jeszcze nie jadłam...warte wypróbowania ;)
Aleksandra/Olcia 15.12.2014 19:04
uwielbiam takie jajko,ale w połączeniu z serkiem nie jadłam
Katarzyna59 15.12.2014 18:39
bardzo fajny
IwonaDD 15.12.2014 18:31
obłędnie kusząca prostota i smak
w mojej kuchni 15.12.2014 17:48
jakie smakołyki podano..
ice cubes 15.12.2014 15:33
dobre śniadanie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat