Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarogowe pierożki z jabłkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 szkl
mąka owsiana 1/2 szkl
mąka pełnoziarnista 1/2 szkl
twaróg 200 g
mleko 1/4 szkl
masło 50 g
cukier 1/3 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka

NADZIENIE

jabłka 2 duże szt
cukier brązowy 2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowe pierożki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić, a twaróg dokładnie zmielić. Na stolnicy umieścić wszystkie składniki.
Krok 1 - Twarogowe pierożki z jabłkami foto
2
Zagnieść dokładnie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 5mm i wycinać krążki o średnicy ok 6cm.
Krok 2 - Twarogowe pierożki z jabłkami foto
3
Jabłka obrać i pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
Krok 3 - Twarogowe pierożki z jabłkami foto
4
Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jabłek i sklejać jak zwykłe pierogi. Dokładnie, bo mogą się rozklejać w trakcie pieczenia.

Krok 4 - Twarogowe pierożki z jabłkami foto
5
Ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Krok 5 - Twarogowe pierożki z jabłkami foto
6
Piec w 180*C przez ok 30min, aż dobrze się zrumienią. Smacznego!
Krok 6 - Twarogowe pierożki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 11.09.2014 07:54
Ale świetny przepis !! Brawo, dla mnie super! Przepis na 5 :)
zabcia117 11.09.2014 07:07
Muszę koniecznie spróbować.
norweska20 11.09.2014 00:15
smakowity pomysł..chętnie wykorzystam
Sroczka 10.09.2014 22:28
Pyszne te pierożki, zjadłabym jednego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak