Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarogowe oponki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam dla rodzinki twarogowe oponki. To taki wstęp przed tłustym czwartkiem. Moje oponki są miękkie, apetyczne i szybko znikają z talerza. Kto raz spróbuje na jednej nie skończy a tłusty czwartek tuż tuż.

Składniki:

Potrzebne składniki:

twaróg półtłusty 500 gramów
mąka pszenna 500 gramów
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
żółtka duże 3 szt.
ocet spirytusowy 1 łyżeczka
śmietana 18-procentowa 200 gramów

Dodatkowo:

olej rzepakowy do smażenia 1 litr
cukier puder do posypania 5 łyżek

Porada

Cukier puder można wymieszać z cukrem waniliowym. Olej powinien być rozgrzany do temperatury 170 - 180 stopni.

Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowe oponki

Ser zmielić maszynką do mięsa lub dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie do sera dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy, żółtka, ocet oraz śmietanę (pamiętajmy o tym że składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na porcje, każdą rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm.
Szklanką wykrawać koła w środku za pomocą kieliszka wykroić mniejsze kółka.
Tak przygotowane oponki smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Każdą porcję odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:29
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak