Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowe knedle ze śliwkami i morelami
· ok. 14 śliwek lub małych moreli (z podanych proporcji wychodzi właśnie tyle knedli)
· 2 duże łyżki zmielonego sera
· łyżka brązowego cukru
Owoce przecinamy na pół, pozbawiamy pestek. W miejsce pestki umieszczamy łyżeczkę sera wymieszanego z cukrem- każdy owoc zamykamy. Tak przygotowane owoce otulamy ciastem, formując zgrabne kulki. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty, następnie przekładamy je na chwilę do zimnej wody. Podajemy z sosem jogurtowo-śmietanowym oraz migdałową
posypką.
Migdałowa posypka:
· ok. 80 g masła
· 2-3 łyżki cukru trzcinowego
· 100 g płatków migdałowych
Masło topimy na patelni, dodajemy cukier oraz migdały - trzymamy na małym ogniu do momentu, aż migdały ładnie się zezłocą i pokryją warstewką karmelu.
Sos jogurtowo-śmietanowy:
· 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
· cukier waniliowy do smaku
Wszystkie składniki ze sobą łączymy.
Smacznego!