Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarogowe kluseczki z jabłkiem polane sokiem malinowym.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kluski

jabłko 1 sztuka
twaróg 15 dag
mąka 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Dodatkowo

sok malinowy 4 łyżki
maliny świeże wg uznania

Porada

Jeżeli chcemy kluseczki możemy też podać z masełkiem i bułką tartą i wtedy do gotowania solimy więcej wrzątek.

Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowe kluseczki z jabłkiem polane sokiem malinowym.

Jabłko obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,przełożyć do miseczki.Twaróg rozdrobnić widelcem,dodać do jabłek,wsypać mąkę i wbić jajko.Dodać szczyptę soli i wszystkie składniki mieszać intensywnie drewnianą łyżką,by napowietrzyć ciasto.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli,nabierać na małą łyżeczkę ciasto,mocząc ją każdorazowo w zimnej wodzie.,a następnie zanurzać we wrzątku.Kluseczki gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane sokiem malinowym i udekorowane malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.10.2014 07:28
smaczniutki deserek
Alex_M 24.09.2014 11:29
lubię takie kluski :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak