Twarogowe kęski do żurku "Patałapcie"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    20 gram
  • jajko

    1
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg, sól i jajko wymieszać w misce. Formować niewielkie kulki. Odłożyć w ciepłe miejsce (najlepiej na kaloryfer) do wysuszenia. Zajmuje to około 5-6 dni
justynkag
Kęski twarogowe kroi się w niewielkie kawałki do żurku. Można również zrobić wersję smakową np. z kminkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 17.01.2016 19:11
dla mnie to ciekawe, warte wypróbowania
Aleksandra/Olcia 13.06.2015 17:51
a ja bym się bała to zjeść
Jadwiga/Jaga85 07.04.2015 10:31
Dla mnie to nowość!
justynkag 07.04.2015 08:46
Mancia, ,nic się nie psuje. Wszystko po prostu się zeschnie. A smak lekko kwaskowaty, właśnie jakby ser lekko skisł, ale to jest właśnie ten smak. U mnie w rodzinie jest to robione od pokoleń.
Mancia w kuchni 07.04.2015 08:35
a takie moje pytanie... czy ser nie skiśnie? a co z jajkiem? W końcu to jest wszystko surowe? Pozdrawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat