Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twaróg domowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko pasteryzowane 3,2% 5 litrów
kultura starterowa MSO-11
podpuszczka
sól do smaku
pielucha lub gaza

Przepis i sposób przygotowania na: Twaróg domowy

Potrzebną ilość podpuszczki zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu rozcieńczamy w proporcji min. 1:20 a max 1:50 w zimnej niechlorowanej wodzie. Podpuszczkę w proszku odstawiamy na 30 minut od czasu do czasu mieszając, aby się dokładnie rozpuściła. Mleko podgrzewamy do temperatury 30 stopni, dodajemy kulturę starterową zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozcieńczoną podpuszczkę i delikatnie mieszamy. Przykrywamy naczynie (my użyliśmy garnka z pokrywką, w którym podgrzewaliśmy mleko) i odstawiamy w temperaturze pokojowej (około 22 stopnie) na 12 godzin. Po tym czasie skrzep delikatnie wylewamy na durszlak wyłożony gazą. Zawiązujemy końce i wieszamy do ocieknięcia. My ociekaliśmy nasz twaróg najpierw wieszając go na około 6 godzin, a potem włożyliśmy go na desce do zlewu, przykryliśmy drugą deską i postawiliśmy na niej garnek z wodą (żeby porządnie obciążyć). Tak zostawiliśmy na noc (około 9 godzin). Ser wyszedł zbity, ale jednocześnie, pyszny i wilgotny czyli taki jaki chcieliśmy. Dodajemy do niego trochę soli i w takim wydaniu może postać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet i 2 tygodnie. Z 5 litrów mleka wyszedł nam 1 kg dobrze ociekniętego sera.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 23.06.2016 23:52
przypomniała mi się moja babcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak