Ali

Twaróg domowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko pasteryzowane 3,2%

    5 litrów
  • kultura starterowa MSO-11

  • podpuszczka

  • sól do smaku

  • pielucha lub gaza

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrzebną ilość podpuszczki zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu rozcieńczamy w proporcji min. 1:20 a max 1:50 w zimnej niechlorowanej wodzie. Podpuszczkę w proszku odstawiamy na 30 minut od czasu do czasu mieszając, aby się dokładnie rozpuściła. Mleko podgrzewamy do temperatury 30 stopni, dodajemy kulturę starterową zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozcieńczoną podpuszczkę i delikatnie mieszamy. Przykrywamy naczynie (my użyliśmy garnka z pokrywką, w którym podgrzewaliśmy mleko) i odstawiamy w temperaturze pokojowej (około 22 stopnie) na 12 godzin. Po tym czasie skrzep delikatnie wylewamy na durszlak wyłożony gazą. Zawiązujemy końce i wieszamy do ocieknięcia. My ociekaliśmy nasz twaróg najpierw wieszając go na około 6 godzin, a potem włożyliśmy go na desce do zlewu, przykryliśmy drugą deską i postawiliśmy na niej garnek z wodą (żeby porządnie obciążyć). Tak zostawiliśmy na noc (około 9 godzin). Ser wyszedł zbity, ale jednocześnie, pyszny i wilgotny czyli taki jaki chcieliśmy. Dodajemy do niego trochę soli i w takim wydaniu może postać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet i 2 tygodnie. Z 5 litrów mleka wyszedł nam 1 kg dobrze ociekniętego sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartek8585 23.06.2016 23:52
przypomniała mi się moja babcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat