Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TV Nachos

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na nachos nie jest trudny, a dobrze jest go znać - paczkowane chipsy nachos z reguły wypełnione są sztucznymi dodatkami smakowymi. Domowe są więc zdrowsze, w sam raz na telewizyjny wieczór!

Składniki:

mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda 1 szklanka
olej 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: TV Nachos

Nachosy to przekąska wywodząca się z kuchni meksykańskiej, która zyskuje coraz większą popularność. Nachosy można jeść samodzielnie i podać z ulubionym dipem, np śmietanowym, serowym czy z dodatkiem guacamole. Przepis na nachosy jest banalnie prosty w przygotowaniu i mimo, że zajmuje to więcej czasu niż zakup ich w sklepie, to jednak smak Was zachwyci. Przygotowanie nachosów w domu pozwala również na ich doprawienie według swoich preferencji smakowych. W podstawowym przepisie na nachosy wykorzystałam sól i pieprz, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wzbogacić ich smak dodatkiem żółtego sera, papryki wędzonej lub słodkiej. 

Kroki postępowania

1

Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na ciasto.

Krok 1 - TV Nachos foto
2

Z ciasta uformuj kulę, zostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

Krok 2 - TV Nachos foto
3
Następnie rozwałkuj ciasto na placek i pokrój na trójkąty.
Krok 3 - TV Nachos foto
4

Usmaż na suchej patelni lub wysmarowanej odrobiną oleju. Ja usmażyłam na oleju, są lepsze.

Krok 4 - TV Nachos foto
5

Gotowe!
Nachos można chrupać samodzielnie lub z dodatkiem sosów: pomidorowego, majonezowego czy serowego. Ja podałam z dodatkiem guacamole z awokado. Smacznego!

Krok 5 - TV Nachos foto

Przepis na nachosy to przepis na łatwą w przygotowaniu i smakowitą przekąskę. Jeśli planujecie wieczór filmowy lub serialowy przed telewizorem, koniecznie przygotujcie domowej roboty nachosy, które znikną z miseczki w mgnieniu oka! 

Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie w serwisie Doradca Smaku:

Frytki z batatów

Ślimaki z ciasta francuskiego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 08.04.2014 21:41
takie mogę dać dzieciom
Smaczna_B 03.12.2013 16:37
chyba tak , nie próbowałam piec , warto spróbować
dwa pokoje z kuchnią 23.10.2013 18:56
można je piec zamiast smażenia?
Smaczna_B 15.10.2013 17:24
MOJA RADA:nachosy są najlepsze jeszcze świeże!
ssylwiaa 15.10.2013 11:02
super, muszę wypróbować ;)
caralajna 14.10.2013 21:02
ale fajne, muszę zrobić
eMMe 14.10.2013 19:35
O! Nachosy domowej roboty - dla mnie super!:)
brioszka 14.10.2013 19:29
będę robić na weekend :)
usmiech 14.10.2013 19:09
super przepis
martyna94 14.10.2013 19:03
dodaję do mojej księgi
joanna__s 14.10.2013 18:44
Świetny przepis. Na pewno są lepsze niż te z paczki.
mufinka79 14.10.2013 18:28
Domowe najlepsze. Super przepis :)
cukiereczek 14.10.2013 18:26
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak