Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tusze śledziowe w zalewie octowej po mojemu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

śledzie 1 kg,tusze śledziowe,
jajko 3 szt,
mleko 1/4 szkl,
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
mąka pszenna do panierowania,
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 -4 łyżki do panierowania,
olej do smażenia

zalewa;

woda zimna 5 szkl,
ocet 10 % 1 szkl,
cukier 1/2 szkl,
sól 3 płaskie łyżeczki,
Liść laurowy suszony Prymat 4 - 5 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziarenek,

Przepis i sposób przygotowania na: Tusze śledziowe w zalewie octowej po mojemu

Tusze śledziowe dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć. Następnie rozbełtać jajka z dodatkiem mleka oraz przypraw. Do rozbełtanych jajek włożyć na 15 minut oczyszczone śledzie. Po wyjęciu panierować w mące z dodatkiem bułki tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż nabiorą mocno złotego koloru.

Zalewa;

Do garnka wlać wodę, ocet oraz przyprawy. Wsypać cukier i sól. Zagotować.

Do wyższej miski wkładać usmażone tusze śledziowe. Przekładać je obraną pokrojoną w piórka wcześniej sparzoną cebulą.

Tak przygotowane śledzie zalać ciepłą lekko przestudzoną zalewą octową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.07.2017 21:41
Dobra ryba.
Bożena Matuszczyk 08.07.2017 09:39
dziękuje.;)
gosia56 07.07.2017 16:56
Pyszny śledzik
Bernadeta1 07.07.2017 15:09
lubię taką rybkę, smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak