Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tureckie placki z cukini

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
cebula 1 szt
mąka 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tureckie placki z cukini

Cukinię trzemy na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy 2 łyżki oliwy i 3 łyżki mąki lub więcej. Masa powinna się trzymać i dobrze nakładać na patelnię, ale jeśli przesadzimy z ilością mąki placuszki będą twarde. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy koło 5 minut z każdej strony. Do masy można dodać pietruszkę lub koperek. Do placuszków z cukinii świetnie pasuje sos ze smażonej papryki z czosnkiem lub sos czosnkowy na bazie jogurtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak