Tureckie pierogi z żółtym serem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • ser

    250 gramów
  • mleko

    180 mililitrów
  • drożdże

    4 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam aż się połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.
Ser (gouda lub ementaler) kroję w plastry prostokąty wielkości odpowiedniej do środka pieroga.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na blacie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę kawałek sera. Pierogi mają być duże mniej więcej, jak nasza dłoń. Warstwę z serem przykrywam ciastem zalepiam końcówki dokładnie, żeby ser nie wypłynął w trakcie pieczenia, odkrawam talerzykiem.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i wkładam pierogi i smażę na średnim ogniu. Ciasto powinno urosnąć i mieć pęcherze jak np faworki a ser w środku się lekko roztopić. Są pyszne na ciepło i zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 10.07.2012 22:30
pyszne
Bart 04.07.2011 22:25
fajny sposób :):)
darus 04.07.2011 15:26
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat