Tureckie pierogi z żółtym serem

Tureckie pierogi z żółtym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • ser

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam az sie połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.
Ser (gouda lub ementaler) kroje w plastry prostokaty wielksci odpowiedniej do środka pieroga.
Wyrosniete ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na balcie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miare cienki placek. na brzegu kłade kawałek sera. Peirogi mja byc duze mniej wiecej cos jak nasza dłoń. Warstwe z serem przykrywam ciastem zalepiam koncowki dokładnie zeby ser nie wypłynał wtrkcie pieczenia, odkrawam talerzykiem.
Rozgrzwam olej w głebokiej patelni i wkładam pierogi i smaże na srednim ogniu. Ciasto powinno urosnac i miec pecherze jak np fawroki a ser w srodku sie lekko roztopic. Sa pyszne na cieplo i zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

10.07.2012 22:30
pyszne

Bart

04.07.2011 22:25
fajny sposób :):)

darus

04.07.2011 15:26
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat