Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tureckie kofty z wołowiny

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 40 dag
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ajvar 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cevapcici-przyprawa 1 łyżeczka
kolendra Prymat do smaku
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
woda 80 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tureckie kofty z wołowiny

Mięso wołowe umyć pod bieżącą wodą osuszyć na ręczniku papierowym, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem,wsypać przyprawy -mięso ma być ostre,wlać wodę i oliwę i ręką dobrze wyrobić masę,przykryć i wstawić na całą noc do lodówki,aby mięso się zamarynowało.

Następnego dnia formować z masy wałeczki i oblepić patyczki do szaszłyków,ułożyć na blasze ,wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec około 20 minut,można też usmażyć na grillu czy grillowej patelni z niewielką ilością oliwy. Podawać z dowolnymi dodatkami-u mnie był to sos czosnkowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ja 20.06.2023 16:29
Zioła prowansalskie i Turcja...
Doradca Smaku 21.06.2023 09:52
Czemu nie? Zioła prowansalskie to kompozycja ziół i przypraw takich jak oregano, bazylia, tymianek, majeranek i rozmaryn. Mieszanka silnie kojarzy się z kuchnią francuską, ale równie dobrze może być zastosowana w innych potrawach. Turcja turecka to też kuchnia śródziemnomorska, a to właśnie tam chętnie stosowane są te przyprawy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak