Tureckie bajgle Simit

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto

  • mąka pszenna typ 650

    2 szklanki
  • drożdże świeże

    12g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki

dodatkowo

  • sezam

    do posypania bajgli
  • melasa

    1 łyżka
  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy z dwoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na ok.15 minut. Do miski dodajemy mąkę, sól,zaczyn z drożdży, resztę wody oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto a następnie zostawiamy do wyrośnięcia na ok.1-1,5h.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 części i formujemy długi pasek (niezbyt cienki,ale też niezbyt gruby) następnie składamy na pół i zaplątujemy jeden koniec wokół drugiego. Sklejamy końca warkocza i kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia. Bajgle zakrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wodę mieszamy z melasą i smarujemy bajgle a następnie posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut.

brioszka
1.Po upieczeniu warto ostudzić bajgle na metalowej kratce. 2. Melasę możemy ewentualnie zastąpić miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 27.06.2016 22:24
pysznie wyglądają
bartek8585 12.06.2016 23:57
jak z piekarni. piękne
Barbara13 12.06.2016 23:37
Bajgle Pierwszy klasa
Wiktoria29 12.06.2016 22:08
muszę wypróbować
Ola1984 12.06.2016 18:15
Pyszne pieczywo :)
Alex_M 12.06.2016 15:46
bardzo dobre
Mniam 12.06.2016 15:19
Bardzo smaczny wypiek.
benka 12.06.2016 14:34
Smakowicie wyglądają
Madzai 12.06.2016 14:12
przepyszna propozycja :)
2milutka 12.06.2016 13:17
pyszne :))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat