Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turecki fez.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tymianek 0,5 łyżeczki
bazylia świeża 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku 2 szt
oliwa 2 łyżki
mięso mielone 20 dag
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
majeranek
sól
pieprz
ryż 10 dag
mozzarella 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Turecki fez.

Kroki postępowania

1
Pomidory,
Krok 1 - Turecki fez. foto
2
najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze kuchennym, osuszyć.
Krok 2 - Turecki fez. foto
3
Bulkę tartą wymieszać z tymiankiem, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawę do dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek.
Krok 3 - Turecki fez. foto
4
Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze
Krok 4 - Turecki fez. foto
5
blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut.
Krok 5 - Turecki fez. foto
6
Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać.
Krok 6 - Turecki fez. foto
7
Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować olejem
Krok 7 - Turecki fez. foto
8
i układać na dnie i po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru.
Krok 8 - Turecki fez. foto
9
Na ułożone pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami
Krok 9 - Turecki fez. foto
10
i piec w temperaturze 180 oC 30 minut.
Krok 10 - Turecki fez. foto
11
Po wyjęciu z piekarnika, podkładamy talerz na który przewracamy nasz fez, zdejmujemy papier.Smacznego.
Krok 11 - Turecki fez. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 24.07.2014 08:14
inspirujące danie! na pewno wypróbuję :)
mirosława4 22.07.2014 17:03
apetycznie się prezentuje :)
Adamorek 22.07.2014 16:48
nieźle to wygląda
Czyki 22.07.2014 12:27
Jak zawsze pysznie i nowocześnie :):)
wyattearp 22.07.2014 12:15
wow ale musi być pyszne !!!!
Lidzia 22.07.2014 12:08
Bardzo smaczne.
Anna169Hosz 22.07.2014 12:03
Nie znałam takiego dania - musiało być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak