Turecki fez.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1 kg
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    0,5 łyżeczki
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • mięso mielone

    20 dag
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • ryż

    10 dag
  • mozzarella

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Turecki fez. foto
Pomidory,
Krok 2 - Turecki fez. foto
najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze kuchennym, osuszyć.
Krok 3 - Turecki fez. foto
Bulkę tartą wymieszać z tymiankiem, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawę do dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek.
Krok 4 - Turecki fez. foto
Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze
Krok 5 - Turecki fez. foto
blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut.
Krok 6 - Turecki fez. foto
Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać.
Krok 7 - Turecki fez. foto
Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować olejem
Krok 8 - Turecki fez. foto
i układać na dnie i po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru.
Krok 9 - Turecki fez. foto
Na ułożone pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami
Krok 10 - Turecki fez. foto
i piec w temperaturze 180 oC 30 minut.
Krok 11 - Turecki fez. foto
Po wyjęciu z piekarnika, podkładamy talerz na który przewracamy nasz fez, zdejmujemy papier.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 24.07.2014 08:14
inspirujące danie! na pewno wypróbuję :)
mirosława4 22.07.2014 17:03
apetycznie się prezentuje :)
Adamorek 22.07.2014 16:48
nieźle to wygląda
Czyki 22.07.2014 12:27
Jak zawsze pysznie i nowocześnie :):)
wyattearp 22.07.2014 12:15
wow ale musi być pyszne !!!!
Lidzia 22.07.2014 12:08
Bardzo smaczne.
Anna169Hosz 22.07.2014 12:03
Nie znałam takiego dania - musiało być pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat