Turecka tortilla

Turecka tortilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 g
  • sól

    1 łyżka
  • smalec

    6 łyżek
  • woda

    280 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połączyć mąkę z solą. Rozetrzeć ze smalcem do momentu , gdy mieszanka konsystencją będzie przypominać bułkę tartą.Mieszać z wodą aż utworzy się elastyczne ciasto.Wyrabiać do momentu,aż przestanie się lepić.Przykryć wilgotną ścierką. Odcinać kawałki po ok 45 g. Utworzyć kulkę , a następnie rozwałkować.Rozgrzać patelnię i smażyć na niej każdą z tortilli po ok 10 sekund z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

06.03.2011 10:56
nie robiłam na smalcu

gosia561

06.03.2011 10:56
nie robiłam na smalcu

gosia561

06.03.2011 10:56
nie robiłam na smalcu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat