Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TURECKA BAKLAVA

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
migdały 5 dkg
orzechy włoskie 5 dkg
morele suszone 6 sztuk
masło 4 łyżki
Syrop:
woda 0,25 szklanki
cukier 0,25 szklanki
miód 0,25 szklanki
sok z limonki 3

Przepis i sposób przygotowania na: TURECKA BAKLAVA

Orzechy, migdały drobno posiekać.
Masło roztopić.
Płat ciasta pokroić na 4 części.
Blaszkę wsmarować masłem .
Ułożyć jeden płat ciasta wysmarować masłem, posypać orzechami, migdałami,morelami pokrojonym .
Postępować tak do wykorzystania wszystkich płatów ciasta.
Tak przygotowane ciasto , pokroić na małe kwadraty.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. (do zrumienienia)
Upieczone jeszcze gorące ciasto polać syropem, odstawić do wychłodzenia.
SYROP
Wszystkie składniki przełożyć do małego garnka, gotować około 10-15 minut na małym płomieniu, mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 18.02.2014 14:10
pychota mniam
Malinka 04.02.2014 18:33
Dla mojego męża rarytas :)
Dorian 09.01.2014 08:12
rewelacyjne dnie
Klausia 06.01.2014 19:57
brzmi naprawdę fantastycznie :)
Wafelek2601 22.12.2013 09:43
Przepyszny deser
Wacław 02.11.2013 10:24
fajny deserek :-)
teresa18 31.10.2013 20:32
swietny deser
Adam/ZUB3R 30.10.2013 09:41
wygląda smacznie
malina 04.10.2013 10:55
tego jeszcze nie jadłam
Renata22 25.09.2013 17:28
Tyle dobrościami, słodkości i bakalii w jednym;) Pycha!
Ewelina38 20.09.2013 11:24
brzmi znakomicie i rewelacyjnie wygląda
Dorota59 26.08.2013 10:02
mniam, zapowiada się pysznie
IwonaKa 02.08.2013 11:35
bardzo smaczna,kiedyś jadłam
czekoladka_m 29.07.2013 09:53
O, na cieście francuskim jeszcze nie robiłam;)
Dorota37 10.07.2013 11:40
Ale to dobre :-)
Ada-Gaba 07.07.2013 07:51
przepyszny deser
mysza75 30.06.2013 12:25
Sama bym chętnie zjadła :-)
olkaaa 12.06.2013 07:30
rewelacyjny przepis
goofy9 08.06.2013 22:54
warto spróbować, ja próbowałam
Stenka 07.06.2013 08:32
chetnie bym takie zjadła
MAR3STA 03.06.2013 20:06
brzmi znakomicie i świetnie wygląda
Pietruszka 02.06.2013 21:53
pewnie pyszny
AURELKA 02.06.2013 19:27
ciekawy przepis
Pani Domu 29.05.2013 08:26
ciekawy pomysł
gosia56 15.05.2013 22:07
napewno pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak