TURECKA BAKLAVA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • migdały

    5 dkg
  • orzechy włoskie

    5 dkg
  • morele suszone

    6 sztuk
  • masło

    4 łyżki
  • Syrop:

  • woda

    0,25 szklanki
  • cukier

    0,25 szklanki
  • miód

    0,25 szklanki
  • sok z limonki

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy, migdały drobno posiekać.
Masło roztopić.
Płat ciasta pokroić na 4 części.
Blaszkę wsmarować masłem .
Ułożyć jeden płat ciasta wysmarować masłem, posypać orzechami, migdałami,morelami pokrojonym .
Postępować tak do wykorzystania wszystkich płatów ciasta.
Tak przygotowane ciasto , pokroić na małe kwadraty.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. (do zrumienienia)
Upieczone jeszcze gorące ciasto polać syropem, odstawić do wychłodzenia.
SYROP
Wszystkie składniki przełożyć do małego garnka, gotować około 10-15 minut na małym płomieniu, mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (49)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 18.02.2014 14:10
pychota mniam
Malinka 04.02.2014 18:33
Dla mojego męża rarytas :)
Dorian 09.01.2014 08:12
rewelacyjne dnie
Klausia 06.01.2014 19:57
brzmi naprawdę fantastycznie :)
Wafelek2601 22.12.2013 09:43
Przepyszny deser
Wacław 02.11.2013 10:24
fajny deserek :-)
teresa18 31.10.2013 20:32
swietny deser
Adam/ZUB3R 30.10.2013 09:41
wygląda smacznie
malina 04.10.2013 10:55
tego jeszcze nie jadłam
Renata22 25.09.2013 17:28
Tyle dobrościami, słodkości i bakalii w jednym;) Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat