Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TUNJITAS

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
woda 220 gram
sól 5 gram
cukier 115 gram
margaryna 30 gram
mleko w proszku 20 gram
jajko 1 sztuka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
drożdże suche 7 gram

Przepis i sposób przygotowania na: TUNJITAS

Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i anyżu. Po połączeniu składników dodać sól. Dobrze wyrobić ciasto, a następnie dodać anyż i jeszcze raz wyrobić. Miskę wysmarować olejem, przełożyć ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części (ja podzieliłam na 15) i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte bułeczki naciąć na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dużą ilością cukru (wg. uznania).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez około 15-20 minut.

Wg. mnie bułeczki wyglądają bajecznie, a smakują jeszcze lepiej. Mleko w proszku nadaje im lekkości. Te nie obsypane cukrem też smakują wyśmienicie. Dla amatorów słodkich śniadań w sam raz!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 26.10.2012 15:24
lubie bułeczki
artur7 26.10.2012 15:24
lubie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak