Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tuńczyk z sosem pomarańczowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tuńczyk 2 kawałki
pomarańcza 1 sztuka
miód 1 łyżka
chili w proszku 2 szczypty
masło 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tuńczyk z sosem pomarańczowym

Kroki postępowania

1
Sok wyciśnięty z pomarańczy wlewamy do rondelka, dodajemy miód, chili i masło i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy na maleńkim ogniu do momentu aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Tuńczyk z sosem pomarańczowym foto
2
Tuńczyka (opłukanego i osuszonego papierowym ręcznikiem) delikatnie solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy go na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju. Smażymy po kilka minut z każdej strony- jak będziemy smażyć za długo, to ryba wyjdzie gumowata. Czas smażenia zależy od grubości kawałka ryby.
Krok 2 - Tuńczyk z sosem pomarańczowym foto
3
Gorącą rybę podajemy z sosem.
Krok 3 - Tuńczyk z sosem pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 20.03.2013 16:45
takiego jeszcze nie jadłam :) wygląda wyśmienicie :)
Janina 20.03.2013 13:45
Bardzo smaczne
msmors 20.03.2013 13:43
ciekawe danie
Dorota_31_ 20.03.2013 12:58
ciekawe połączenie smaków
Paolcia 20.03.2013 12:56
bardzo apetycznie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak