Tuńczyk z sosem béarnaise i puree

Tuńczyk z sosem béarnaise i puree

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Sos bearnaise powstał na bazie sosu holenderskiego. Doskonale nadaje się do dań rybnych i mięsnych. Wbrew pozorom jest prosty do zrobienia.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos béarnaise:

  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    100 gramów
  • żółtko

    2 sztuki
  • wino białe

    100 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • estragon

    3 gałązki

Puree:

  • ziemniaki

    0.5 szklanki
  • schłodzone masło

    1 łyżka
  • mleko 3,2%

    0.5 szklanki
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • olej

    4 łyżki

Ryba:

  • tuńczyk

    3 kawałki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    4 łyżki
  • cebule

    1 sztuka
  • przyprawa do ryb

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuńczyka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, sól, pieprz, przyprawę do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.

Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka, dodaję estragon pokrojony, wlewam wino białe i na wolnym ogniu gotuję aż wino odparuje i jego objętość zmniejszy się o połowę. Masło roztapiam i studzę. Do cebuli zimnej wbijam żółtka i ubijam mikserem.Wstawiam na gaz i cienkim strumieniem wlewam masło i cały czas mieszam aż sos zgęstnieje. Uważam żeby nie zagotować sosu. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito.

Tuńczyka wyjmuję z marynaty z cebuli i przesmażam na patelni grillowej po dwie minuty z każdej strony.

Ziemniaki gotuję, odcedzam, dodaję masło, mleko gorące. Natkę pietruszki kroję drobno, dodaję olej i blenduję żeby ją rozdrobnić. Dodaję do ziemniaków, doprawiam solą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 13:12
Sos berneński do tej pory znałam tylko z nazwy, dobrze dowiedzieć się jak powstaje:)

Babeczka35

27.01.2019 18:56
Pyszna propozycja :) Mniam :)

Bożena Matuszczyk

23.01.2019 14:10
Jestem pod wrażeniem bo czasami zastanawiam się co to za sosy, czy składniki którymi operujecie,których używacie a o których ja przynajmniej nie mam zielonego pojęcia. Ileż można dowiedzieć się ciekawych rzeczy i poznać nowe składniki ogólnie dużo się podszkolić.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat