Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tuńczyk z sosem béarnaise i puree

3.0
(11)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Sos bearnaise powstał na bazie sosu holenderskiego. Doskonale nadaje się do dań rybnych i mięsnych. Wbrew pozorom jest prosty do zrobienia.

Składniki:

Sos béarnaise:

cebula 1 sztuka
masło klarowane 100 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
wino białe 100 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
estragon 3 gałązki

Puree:

ziemniaki 0.5 szklanki
schłodzone masło 1 łyżka
mleko 3,2% 0.5 szklanki
natka pietruszki 0.5 pęczka
olej 4 łyżki

Ryba:

tuńczyk 3 kawałki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 4 łyżki
cebule 1 sztuka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tuńczyk z sosem béarnaise i puree

Tuńczyka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, sól, pieprz, przyprawę do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.

Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka, dodaję estragon pokrojony, wlewam wino białe i na wolnym ogniu gotuję aż wino odparuje i jego objętość zmniejszy się o połowę. Masło roztapiam i studzę. Do cebuli zimnej wbijam żółtka i ubijam mikserem.Wstawiam na gaz i cienkim strumieniem wlewam masło i cały czas mieszam aż sos zgęstnieje. Uważam żeby nie zagotować sosu. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito.

Tuńczyka wyjmuję z marynaty z cebuli i przesmażam na patelni grillowej po dwie minuty z każdej strony.

Ziemniaki gotuję, odcedzam, dodaję masło, mleko gorące. Natkę pietruszki kroję drobno, dodaję olej i blenduję żeby ją rozdrobnić. Dodaję do ziemniaków, doprawiam solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 13:12
Sos berneński do tej pory znałam tylko z nazwy, dobrze dowiedzieć się jak powstaje:)
Babeczka35 27.01.2019 18:56
Pyszna propozycja :) Mniam :)
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:10
Jestem pod wrażeniem bo czasami zastanawiam się co to za sosy, czy składniki którymi operujecie,których używacie a o których ja przynajmniej nie mam zielonego pojęcia. Ileż można dowiedzieć się ciekawych rzeczy i poznać nowe składniki ogólnie dużo się podszkolić.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak