Tuńczyk pod pierzynką

Tuńczyk pod pierzynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • tuńczyk w sosie własnym

  • ser żółty

  • cebula

    1 sztuka
  • majonez

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól do smaku

  • ogórek konserwowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tuńczyk pod pierzynką foto
Gotuję jajka, studzę, obieram i oddzielam białka od żółtek. Białka kroję w drobną kosteczkę - doprawiam solą i pieprzem, wykładam na talerz.
Krok 2 - Tuńczyk pod pierzynką foto
Ser żółty ścieram na tarce o małych otworach i posypuję nim białka.
Krok 3 - Tuńczyk pod pierzynką foto
Na warstwie sera delikatnie rozprowadzam majonez.
Krok 4 - Tuńczyk pod pierzynką foto
Odcedzam na sitku tuńczyka w sosie własnym, ale może być również w oleju i wykładam na majonez.
Krok 5 - Tuńczyk pod pierzynką foto
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i rozsypuję na warstwę z tuńczykiem.
Krok 6 - Tuńczyk pod pierzynką foto
Ponownie rozprowadzam majonez na cebuli.
Krok 7 - Tuńczyk pod pierzynką foto
Na koniec ścieram żółtka na tarce o drobnych oczkach i rozsypuję je na warstwie majonezowej. Danie dekoruję posiekanym ogórkiem konserwowym i resztą startego żółtego sera.
ania2610
Warstwy możemy układać sobie dowolnie, można również dodać kukurydzę konserwową i ogórki konserwowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

13.12.2014 12:17
moje smaki w tym daniu

Bernadeta1

13.12.2014 11:25
podoba mi się takie podanie tuńczyka

ania2610

12.12.2014 21:45
Zazwyczaj układam warstwy w szklanym naczyniu, aby było je widać, ale dziś dla własnego użytku zrobiłam inaczej :)

Renataj

12.12.2014 21:35
Smaczna propozycja - ja z tych samych składników robię sałatkę ale opcja z układaniem składników warstwami również bardzo dobra:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat