Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tum

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 13 dkg
żółtko jajek 1
sól 1 szczypta
cukier 5 dkg
margaryna 8 dkg
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto biszkoptowe

jajko 2
cukier 5 dkg
cukier waniliowy
mąka pszenna 3 dkg
mąka ziemniaczana 3 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
czekolada gorzka
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy

Lista składników

dżem porzeczkowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Tum

Kroki postępowania

1
Ze składników podanych na liście na ciasto kruche należy zagnieść ciasto, uformować kulkę i schłodzić je w lodówce przez około 1 godzinę.
Krok 1 - Tum foto
2
Tortownicę należy wysmarować margaryną i rozłożyć na niej ciasto dociskając je do blaszki. Piec około 15 minut.
Krok 2 - Tum foto
3
Z listy składników na ciasto biszkoptowe wziąć jajka, cukier i cukier waniliowy. Rozmiksować razem składniki. Należy przesiać przez sito obie mąki i proszek do pieczenia i dodać je do masy z cukru i jajek.
Krok 3 - Tum foto
4
Tortownicę o tej samej wielkości na której pieczone było ciasto kruche wysmarować tłuszczem i wylać na nią masę na ciasto biszkoptowe. Piec w tortownicy około 30 minut.
Krok 4 - Tum foto
5
Kruche ciasto posmarować dżemem i jeśli posiadamy można wyłożyć na nie kawałki owoców dobranych smakowo do dżemu. (Najlepiej sprawdzają się owoce o kwaskowym posmaku )
Krok 5 - Tum foto
6
Ze składników na krem należy ubić śmietanę, dodać cukry i żelatynę. ( można ją zastąpić 2 śmietan fixami ) Wyłożyć połowę kremu na kruche ciasto z dżemem i biszkoptem.
Krok 6 - Tum foto
7
Krem śmietanowy przykrywamy drugą warstwą biszkoptu z którego uprzednio zdejmujemy wierzchnią warstwę ciasta ( wtedy lepiej zmięknie od kremu śmietanowego ).
Krok 7 - Tum foto
8
Rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy do pozostałej części kremu. Całość miksujemy i wykładamy na biszkopt. Całość dekorujemy według uznania np owocami lub czekoladą.
Krok 8 - Tum foto
9
Biszkopt kroimy na dwa równe placki. Jeden placek układamy na kruchym cieśnie z dżemem.
Krok 9 - Tum foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.08.2015 15:12
pyszne ciasto :)
halina17 03.08.2015 20:05
Jaka nazwa ciasta ......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak