Tulipan

Tulipan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • palma

    1 kostka
  • cukier

    1 i 1/2 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • mak suchy

    3/4 szklanki
  • jaja

    6
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1/2 paczki
  • kakao

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tulipan

Palmę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Po roztarciu dodawać stopniowo mąkę cały czas ucierając. Następnie olej i ocet a na koniec ubitą pianę. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej kakao. Na blaszkę w kolejności kładziemy rozkładając po całości: masa makowa następnie kakaowa i ostatnia biała. Piec w temperaturze 180’C około 50 minut. Przygotować lukier z cukru pudru i kakao. Polukrować nim placek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Margo1 19.08.2013 19:15
wygląda super
pestka 07.05.2013 12:19
smakowicie wygląda
ALAGOR 04.12.2012 21:19
pyszności
Botwinka 15.10.2012 23:40
pyszne
mariel78 10.09.2012 20:44
fajny
Dorian 09.09.2012 16:53
smacznie wyglada
KOBRA 29.06.2012 23:44
super
pawelek180844 03.05.2012 19:20
pyszne! :)
Izabela28 01.05.2012 13:17
smaczne to ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat