Tubini z pesto alla genovese, wędzonym pstrągiem i pomidorkami cherry

Tubini z pesto alla genovese, wędzonym pstrągiem i pomidorkami cherry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron rurki

    (mini)
  • pstrąg wędzony

    125 g
  • pomidorki cherry

PESTO

  • bazylia świeża

    1 drzewko
  • ząbki czosnku

  • orzeszki piniowe

    40 g
  • parmezan

    40 g
  • oliwa

    około 1/2 szklanki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klasyczne, zielone pesto to stały gość w mojej kuchni. Cenię je za wyrazistość smaku i niepowtarzalny aromat. Dzisiaj zapraszam na pożywne połączenie pełne kwasów omega-3 i omega-6. Przygotowałam warzywne tubini czyli mini rurki otulone klasycznym, bazyliowym pesto z wędzonym pstrągiem oraz słodkimi pomidorkami cherry. Smakowita i sycąca kompozycja, która dostarczy nam mnóstwo energii i rozpieści nasze zmysły. Gorąco polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Orzeszki pinii prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki cherry kroimy na pół. Pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i wsadzamy na moment do nagrzanego piekarnika, aby go lekko podgrzać.

KROK 3. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym pesto i wykładamy na talerze. Na wierz układamy kawałki wędzonego pstrąga, połówki pomidorków cherry i dekorujemy świeżą bazylią.

Życzę smacznego! :)
Futka
Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do około 7 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat