Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trzyskładnikowe placki z jabłka w wersji paleo, czyli bez mąki i cukru

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placki są naprawdę rewelacyjne w smaku, delikatne, zwarte i jednocześnie takie soczyste oraz mocno jabłkowe. Jest to przepis paleo, czyli jaskiniowy, który wykorzystuje te same proste produkty, jakimi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie.

Składniki:

Na 5 sztuk:

jabłko 1 sztuka
jajka duże 1 sztuka
cynamon 0.5 łyżeczki

Opcjonalnie:

tłuszcz do smażenia 1 łyżka

Porada

(*) Placki w moim domu znikają w wersji solo, ale można je podać z ulubionymi dodatkami - np. jogurtem, naturalnym, startym jabłkiem, cukrem pudrem bądź też posiekanymi orzechami. (**) Jeśli nie lubicie cynamonu to możecie użyć 1 łyżeczki startej gorzkiej czekolady, czy wiórków kokosowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Trzyskładnikowe placki z jabłka w wersji paleo, czyli bez mąki i cukru

Jajko należy ubić i wymieszać z cynamonem.
Obrane jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie połączyć z jajkiem.

Całość przykryć folią spożywczą (wtedy jabłko nie ściemnieje) i odstawić na co najmniej 30 minut, aby masa zgęstniała.

Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)

Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić na drugą stronę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:13
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak