Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami

Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    5 dag
  • bordowa sałata dębolistna

    1/3 szt
  • roszponka

    1 garść
  • pomidor

    1 średni
  • ogórek

    1/2 średni
  • szynka szwarcwaldzka

    5 plastry
  • szparagi marynowane Smak

    10 szt
  • ser z niebieską pleśnia

    5 dag
  • olej rzepakowy

    4 łyżka
  • ocet winny

    2 łyżka
  • miód

    1/2 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • suszone pomidory

    1 łyżka
  • przepiórcze jaja

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepiórcze jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą i obieramy. Sałaty dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Na dnie szerokiej miski rozsypujemy poszarpaną na mniejsze kawałki sałatę dębolistną, a na nią rukolę. Ogórka obieramy ze skórki i obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, które rozkładamy na sałacie wraz z umytym i pokrojonym na ćwiartki talarków pomidorem. Szparagi kroimy na 1,5- 2 cm kawałki i rozsypujemy na pozostałych warzywach. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oleju, octu, miodu oraz musztardy i doprawionym do smaku solą i pieprzem. Po skropieniu sałatki sosem lub smakową oliwą, przecinamy wzdłuż na pół plastry szynki i w każdy kawałek zawijamy jajeczko, które następnie układamy na sałatce. Posypujemy ją pokrojonym w drobną kostkę serem, roszponką oraz suszonymi pomidorami z bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lemon

15.10.2012 11:00
piękna

Wiesława1

15.10.2012 07:42
ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat