Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rukola 5 dag
bordowa sałata dębolistna 1/3 szt
roszponka 1 garść
pomidor 1 średni
ogórek 1/2 średni
szynka szwarcwaldzka 5 plastry
szparagi marynowane Smak 10 szt
ser z niebieską pleśnia 5 dag
olej rzepakowy 4 łyżka
ocet winny 2 łyżka
miód 1/2 łyżka
musztarda dijon 1 łyżka
sól
pieprz
suszone pomidory 1 łyżka
jajka przepiórcze 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami

Przepiórcze jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą i obieramy. Sałaty dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Na dnie szerokiej miski rozsypujemy poszarpaną na mniejsze kawałki sałatę dębolistną, a na nią rukolę. Ogórka obieramy ze skórki i obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, które rozkładamy na sałacie wraz z umytym i pokrojonym na ćwiartki talarków pomidorem. Szparagi kroimy na 1,5- 2 cm kawałki i rozsypujemy na pozostałych warzywach. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oleju, octu, miodu oraz musztardy i doprawionym do smaku solą i pieprzem. Po skropieniu sałatki sosem lub smakową oliwą, przecinamy wzdłuż na pół plastry szynki i w każdy kawałek zawijamy jajeczko, które następnie układamy na sałatce. Posypujemy ją pokrojonym w drobną kostkę serem, roszponką oraz suszonymi pomidorami z bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 15.10.2012 11:00
piękna
Wiesława1 15.10.2012 07:42
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak