Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trussssskawkowa bomba

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa

truskawki świeże 500 gram
serek homogenizowany waniliowy 350 gram
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Dekoracja

śmietana 30% 330 ml
cukier puder 1 łyżeczka
barwnik spożywczy do ciast
truskawki świeże 5-6 sztuki

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 6-7 sztuk
dżem truskawkowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Trussssskawkowa bomba

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do do prostokątnej formy o wymiarach 23X28 cm piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Zimny biszkopt pokroić na 4 równe paski. Miskę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Dwa kawałki biszkoptu ułożyć dookoła jako rant ciasta. Na dno dopasować pozostałe kawałki ciasta. Do rondelka przełożyć dżem i go rozgrzać. Ciepłym posmarować kawałki biszkopta.
Krok 1 - Trussssskawkowa bomba foto
2
Masa: Owoce umyć, osuszyć i 300 g zblendować z cukrem pudrem. A resztę pokroić na małe kawałki. Do zblendowanych truskawek dodać serek i dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, ostudzić. Dodać 2 łyżki masy i dobrze wymieszać. Następnie wlewać zawiesinę stopniowo do masy i dobrze wymieszać. Na koniec dodać kawałki truskawek.
Krok 2 - Trussssskawkowa bomba foto
3
Tak przygotowana masę delikatnie przelać do miski z biszkoptem. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Położyć talerzyk, obciążyć np. słoikiem z dżemem i odłożyć do lodówki na noc.
Krok 3 - Trussssskawkowa bomba foto
4
Dekoracja: Następnego dnia kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Odłożyć około 2 łyżki ubitej śmietany. Do reszty dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Nałożyć całość na torcik i wyrównać. Do pozostałej śmietany dodać barwnik i wymieszać. Udekorować według uznania kolorową śmietana i truskawkami. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego!
Krok 4 - Trussssskawkowa bomba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 02.11.2014 11:22
taka bomba chociaż nie wybuchnie:-) pycha!
monika141 02.11.2014 07:45
super wygląda,cudeńko
Beatris 01.11.2014 22:08
Wygląda niezwykle smakowicie:)
mirosława4 01.11.2014 22:07
robiłam kiedyś bardzo podobne i chciałam je dodać ale z racji tego że masa mi się nie stężała ( nie wiem dlaczego bo przygotowywałam tak jak było w przepisie ) po prostu nie dodałam ale może jeszcze kiedyś się skuszę aby je zrobić ponownie bo smak był nieziemski :)
monikaT83 01.11.2014 21:45
bardzo dziękuję:)
Christopher 01.11.2014 21:24
Wspaniała ,niegroźna bomba!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak