Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawy w syropie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
woda 0,8 litr
cukier 0,4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawy w syropie

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki.

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do chwili aż się rozpuści.

Wrzucamy truskawki, zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu ściągamy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Truskawki odcedzamy i sam syrop ponownie zagotowujemy. Do gorącego syropu dodajemy truskawki i od razu ściągamy z ognia. Ponownie dobrze studzimy.

Wyciągamy truskawki i sam syrop ponownie zagotowujemy. Dodajemy truskawki, gotujemy razem przez 3-4 minuty. Usuwamy pianę, która wytworzy się na powierzchni syropu i przekładamy truskawki w syropem do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzujemy 8-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak